top of page

Napačno navajanje porekla ni dopustno

Izbrana kakovost Slovenija (IK SLO) je izjemno pomembna certificirana označba, ki označuje pridelke in izdelke, ki imajo jasno poreklo od surovine do končnega izdelka. Od vseh deležnikov tako v pridelavi, predelavi in trženju nalaga izvajanje dodatnih zahtev. Te so vezane na zagotavljanje nadstandardne kakovosti kot tudi izvajanje trajnostnih praks in ne nazadnje tudi pravilno označevanje pri trženju. Zato je vsakršna zloraba znaka IK SLO oziroma namerna ali nenamerna napaka pri navajanju lahko hud udarec za njen ugled. Organi nadzora, tako certifikacijski kot uradni nadzor imajo zato pomembno vlogo pri zagotavljanju zaupanja kupcev v sistem.



V kolikor se bo potrdil sum, da je šlo v primeru, ki ga razkrivajo mediji, do zlorabe certifikata, je sankcioniranje dejstvo, ne glede na to pa se bo moral kršitelj javnosti opravičiti in temeljito prevetriti svoje poslovanje.

Pomembno pa je izpostaviti, da nadzor deluje, kar potrošnikom lahko daje zaupanje v sistem. Daje pa tudi jasen signal vsem, da ponovno preverijo vse svoje sisteme notranjega nadzora, da do tovrstnih primerov ne bi prišlo še kdaj.


Pri opravljanju funkcije Varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano se zavedam, da je shema IK SLO izjemno pomemben mehanizem dobrega sodelovanja v agroživilski verigi, zato sem med prioritete delovanja v tem petletnem mandatu postavil krepitev te sheme skozi izvajanje dobrih poslovnih praks med deležniki. V jesenskem času bom začel s pogovori o tem kakšen bi bil najprimernejši poslovni model.


Pri odkrivanju in preprečevanju nedovoljenih ravnanj in nepoštenih praks sem prav tako med prioritete delovanja postavil zaznavanje zlorab pri navajanju porekla. Tudi tega vprašanja se želim lotiti sistemsko, v sodelovanju z institucijami, ki imajo pri tem ključno vlogo in tudi pobudami za sistemske spremembe.



Branko Ravnik varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano

Opomba: Zapis je izključno mnenje Varuha odnosov v verigi s hrano. 




Комментарии


bottom of page