top of page

Podpora pozivu – STOP ponarejeni hrani!


Konec letošnjega avgusta je izšel EBA MAGAZIN 3. Osrednja tema je čebelarski turizem s poudarkom na Sloveniji, v njem je objavljen tudi poziv  - STOP ponarejeni hrani!

 

Evropski čebelarski zvezi sem v zvezi s tem podal pismo podpore z naslednjo vsebino:

 

Spoštovani,

Zahvaljujem se vam za obvestilo o možnosti podpore pozivu – STOP ponarejeni hrani!

Za varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano je področje porekla živil izjemno pomembno. Zlorabe pri navajanju porekla so škodljive, še posebej v sektorjih, kjer je poreklo za potrošnike pomemben del odločanja o nakupu, Strinjam se, da je ponarejanje prehranskih izdelkov povsem nesprejemljivo.

Strinjam se z vašim pozivom, da ohranjanje evropskega kmetijstva in čebelarstva v tekmi z nepošteno konkurenco ponarejene hrane ni mogoče.

Tudi sam bom preko aktivnosti varuha opozarjal na navedeno problematiko, vas pa prosim da me obveščate o predlogih in nadaljnjih aktivnostih.

Branko Ravnik

Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

EBA MAGAZIN 3 najdete na povezavi:

 

Vsebina poziva:

Prošnja evropskim politikom – STOP ponarejeni hrani!

 »Zdravje je naše največje bogastvo in čebelji pridelki ga dokazano še krepijo. Vendar POZOR – zdravje krepijo samo pristni naravni čebelji pridelki, ponarejeni pridelki pa so zdravju lahko celo škodljivi!«

Evropo poplavlja ponarejena prehrana in MED je med tremi najpogosteje ponarejenimi živili. Evropska čebelarska zveza (EBA) poziva vse evropske politike, da skupaj ustavimo tok ponarejene hrane in tako zaščitimo potrošnike. Čebelji pridelki so dar narave, so domača lekarna naših babic. Na žalost pa je na trgu skoraj vrtoglava polovica medu ponarejenega izvora in čebelarstvo se je zaradi tega znašlo v nemogoči situaciji. Po Evropi se že opušča panoga čebelarstva in kmalu bo primanjkovalo čebel, zaradi česar bo trpel tudi opraševalni servis čebel. To bo znatno vpivalo na kmetijstvo, ki bo pridelalo manj hrane, in posledično bomo doživeli še večji vdor ponarejene hrane na evropski trg. Ali bomo to res dopustili? SRČNO UPAM, DA NE!

EBA v ta namen pripravlja konkretne predloge, ki jih bo oktobra poslala vsem kmetijskim ministrstvom v Evropi, vsem evropskim poslancem in Evropski komisiji.  Za realizacijo ne bodo potrebne ogromne vsote denarja, potrebna pa bosta odločnost in jasen cilj – naj Evropejci uživamo kakovostno hrano iz domačega okolja!

K sodelovanju bomo povabili celoten kmetijski sektor, saj hrana neizpodbitno vpliva na zdravje ljudi in dokazano je, da je še posebej pomembno uživanje prehrane, pridelane na lokalnem območju, saj je naravna hrana »ta prava« hrana. Samo skupaj lahko ustavimo vdor ponarejene in zdravju škodljive hrane. 

Zato naprošamo vse odločevalce v Evropi: stopimo skupaj in pozabimo na politične in druge razpoke, kajti na koncu smo vsi enotni in vsi si zaslužimo uživati pravo hrano. Zato apel vsem – STOP ponarejeni hrani.

Veliko je govora o varnosti v Evropi, zelo pomembna pa je tudi prehranska varnost, ki jo lahko dosežemo samo s podporo evropskemu kmetijstvu in čebelarstvu. Ohranjanje evropskega kmetijstva in čebelarstva v tekmi z nepošteno konkurenco ponarejene hrane pa je nemogoče!

Vse, ki se strinjate z nami, vabimo, da se nam pridružite. Pišite nam na e-mail naslov eba@ebaeurope.eu.

Boštjan Noč,

predsednik Čebelarske zveze Slovenije in Evropske čebelarske zveze


Branko Ravnik Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano

VARUH ODNOSOV V VERIGI PRESKRBE S HRANO

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Dunajska 22, 1000 Ljubljana

Politika piškotkov

 

bottom of page